и, вільні від основних
сільськогосподарських робіт. Усе це позитивно позначається на заробітку
працюючих, на значному поліпшенні їх матеріального і побутового стану.
За призначенням підсобні виробництва сільськогосподарських підприємств
виробляють хлібобулочні, м'ясо-молочні продукти, переробляють іншу аграрну
продукцію у вигляді овочево-фруктових соків, консервів тощо. Цим вони
задовольняють потреби сільського населення і жителів міст у продуктах
харчування. Так, у сільському господарстві Хмельницької області у 2000 р.
працювало 3180 підсобних виробництв, з них 672 борошно-мольних, 406
круп'яних, 144 хлібо-пекарні, 160 забійних дільниць, 26 з виробництва сиру
і молочної продукції. У 1999—2000 pp. підсобні виробництва у середньому
виробили 20,8% борошна, 12,3% круп, 55,9% олії, 11,6% ковбасних виробів
всього виробництва області [2, 105—106]. У такий спосіб збільшуються
обсяги продукції, створюється на ринках належне конкурентне середовище,
підвищується прибутковість господарств.
Усе це ставить у порядок денний чітке визначення основних ознак підсобних
виробництв сільськогосподарських підприємств, що дозволить сформулювати їх
загальне юридичне поняття, котре знайде закріплення, як один з варіантів у
Законі України «Про підсобні виробництва і промисли сільськогосподарських |