Ми цінуємо Вас та намагаємось робити все, щоб Ви цінили нас!
















завантаження




































































spravedlivist.in.ua
spravedlivist.in.ua

ЮРИДИЧНА ЕЛЕКТРОННА БІБЛІОТЕКА

Основ римського цивільного права

Основ римського цивільного права

Основ римського цивільного права


  = 3 сторінка =

lawbooksа (історик за освітою) несподівано для себе виявив, що римське право, принаймні в деяких випадках, є більш справедливим і логічним, ніж те цивільне право, яке дісталося незалежній Україні у спадок від СРСР.
   Наведу один лише випадок, взятий з життя. Мій добрий приятель Олег Д. наприкінці 90-х років отримав у спадщину машину, і, оскільки він носить окуляри, продав її та придбав дачну ділянку з цегляним будиночком. Через півроку
   продавець помер, його дружина на підставі того, що договір купівлі-продажу здійснювався без її відома (хоч і був нотаріально завірений) подала у суд заяву про визнання даної угоди недійсною. Суд вирішив повернути Д. його гроші у купонній масі (якраз вистачило б на пару жіночих чобіт!). Д. не заспокоївся, за 200 у. о. винайняв найкращого у місті адвоката-цивіліста, і ось уже новий суд прийняв Соломонове рішення. Угода була таки визнана недійсною, але Д. мали повернути приблизно 2000 у. о. (звісно, у гривневому еквіваленті). Проте, оскільки власниця ділянки уже тоді була пенсіонеркою, вся сума мала повертатися по 17 гривень (одна мінімальна зарплата) щомісяця. У випадку смерті боржника її спадкоємці боргу не успадкують, тому Д. мусить молитися (це уже не суд, а сам Д. так для себе постановив), щоб його боржниця прожила якнайдовше. За кілька років інфляція з "та добру половину боргу, якщо рахувати доларовий еквівалент.
   Так-от, у римському цивільному праві даний казус не просто абсурдний, а абсурдний потрійно. По-перше, майнові угоди pater familias членами його сім'ї оспорюватися не могли ні до смерті, ні - після. По-друге, присуджений римським судом борг підлягав погашенню протягом одного місяця. По-третє, в Римі діяло правило: «помирає людина, а не борг», тобто спадкоємці отримували не тільки активи, але й борги померлого.
   Висновок напрошується сам собою - знання римського цивільного права,


<<<назад<<< * перейти на стр. 1-249 * збірник літератури №4 * >>>далее>>>










УВАГА! Всі права на книги, підручники, статті тощо та їх тексти належать виключно їх авторам.  Більше 700 юридичних підручників, наукових публікацій з юриспруденції, конспектів лекцій з юридичних дисциплін, юршпор, та ін.
Все це ви можете знайти (переглянути та скачати) в збірниках юридичної літератури:
1 ... 2  3  4  5  6  ... 69
  Також, рекомендуємо Вам відвідати розділ сайту "МАГАЗИН ЮРИСТА"!

УВАГА! Всі права на книги, підручники, статті тощо та їх тексти належать виключно їх авторам. Просимо автора, який заперечує проти розміщення його праці на сайті, повідомити нас про це.
Вся література розміщена на сайті самими відвідувачами юридичного порталу із ціллю ознайомлення їнших відвідувачів.
Завантажуючи чи проглядаючи книгу, Ви погоджуєтесь з даними умовами і зобов’язуєтесь видалити завантажену роботу і всі її копії зразу ж після ознайомлення.

   



вище

ШВИДКЕ МЕНЮ ПО САЙТУ:

ЗАГАЛЬНЕ  :   |   |   |   |   | 

ДЛЯ КЛІЄНТА  :   |   |   |   |   | 

ДЛЯ ЮРИСТА  :   |   |   |   |   | 

   
© 1995-2024 Copyright by spravedlivist.in.ua, . All right reserved.
© Усі права застережено! Використання матеріалів сайту дозволено за умови посилання (для інтернет-видань - за допомогою гіперпосилання) на spravedlivist.in.ua.


Опубліковані на сайті матеріали не носять характер юридичних послуг. Публічної офертою не є. Правова допомога, в тому числі юридична консультація, по конкретній справі надається тільки на особистому прийомі у юриста фірми.